Automatikus Adóügyi Információcsere

Automatikus Adóügyi Információcsere
Ki a jelentésköteles személy?

Az elmúlt év folyamán magam is elég sokat írtam az automatikus adóügyi információcserével kapcsolatosan. Bevallom őszintén az év végére már bele is fáradtam. Főleg abba, hogy semmit nem tudunk teljes biztonsággal kijelenteni, az olvasókat, érdeklődőket használható információkkal ellátni. Ha egyazon országon belül 3 bankot kérdeztem, akkor is többnyire 4 különböző véleményt kaptam partnerbankjainktól. Többnyire még a konkrétumokhoz is hozzáfűzték: ez a jövőben még változhat, pontosítsunk 1-2 hónap múlva.

Én türelmesen vártam, s közben az 1-2 hónap eltelt. Ma 2016 elején sem kapok több érdemi információt a bankoktól. Még  azok  a bankok is, akik 2016-ra vonatkozóan jelenteni fognak majd, képtelenek egy olyan komplett tájékoztatót letenni az ügyfelek asztalára, amely minden részletre kiterjedően tájékoztatna bennünket a legalapvetőbb dolgokról. Például az egyik legfontosabb kérdésről: ki a jelentésköteles személy (reportable person). Ha valaki végigrágja magát az OECD kézikönyvén, amelyet az információcsere végrehajtásával kapcsolatosan adtak ki a bankoknak, akkor az világosan megérti, itt a bankoknak kell maguknak meghatározni számos dolgot. Nincs központi “diktátum”, sokszor még a nemzeti felügyeleti hatóság (bankfelügyelet, nemzeti bank, stb) részéről sem.

Az előbbiekben felvázolt jelentésköteles személy magánbankszámla esetében viszonylag könnyen értelmezhető. A számlát megnyitó magánszemély a számlanyitáskor be lett azonosítva. Többnyire a bankok azt a gyakorlatot követik, hogy amennyiben az illető személy olyan országban rezidens, amely egyezményt kötött az adott bank országával az információcseréről és/vagy a számla egyenlege az év végén, vagy az év közbeni záráskor egy bizonyos egyenleget elér, vagy e fölött van, akkor jelentésköteles.

Egy céges számlánál viszont már sokkal összetettebb a dolog. Ennek a részleteit most nem kívánom számba venni. Csupán egy nagyon fontos tényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a jelen bejegyzésnek a lényege. A bankok egy jelentős része külön választja az aktív és passzív cégeket és csak a passzív cégek bankszámlái jelentéskötelesek. Ez viszont azt feltételezi, hogy a bank “bekategórizálja” a cégeket, e két kategóriára szétválasztva őket. Erre viszont nincsenek egységes szabályok, a banknak kell minden esetben meghatároznia, mi alapján és kiket minősít aktívnak. Ha az “aktív” kategóriában vagyunk, akkor már ezzel el tudtuk kerülni a cég az automatikus információcserét, jelentést.