hatás-ellenhatás2

Hatás-ellenhatás?

Nekem úgy tűnik, hogy az automatikus adóügyi információcsere kapcsán néhány dolog megmozdulni látszik, amely igen érdekes irányba viszi majd el ezt a folyamatot. Az előző bejegyzésemben írtam arról, hogy vannak országok, amelyek eddig nagy nyertesei voltak a nemzetközi adóversenynek és komoly pozíciókat szereztek meg. Most viszont nem képesek menedzselni a folyamatot, megtalálni a helyes válaszokat a kérdésekre és ezért elveszítik az elért pozícióikat.

Ugyanakkor vannak országok, amelyek elég ügyes megoldásokkal nyertesei kívánnak lenni ennek a nemzetközi átrendeződésnek, amelyet az OECD lavinaként akar ránk zúdítani. A hatás-ellenhatás elve itt is érvényesülni látszik. Ha valamire van kereslet, akkor hamarosan megjelenik a kínálat is. Ugye ismerős a piac első számú törvénye?

Az előző bejegyzésemben már említettem Ciprust, amely továbbra is szeretne bennmaradni a nemzetközi pénzügyi központok „klubjában”. Az ő egyik „válaszuk” a 2017-es információcserére a személyi jövedelemadó törvény változtatása. Máltai mintára, külön szabályok szerint, meglehetősen kedvezően adóztatják a „resident, but not domiciled” státuszú külföldieket. Ezen szabályok alapján elsősorban a tőketulajdonosok járnak jól, akik már eddig is jelentős összegeket akkumuláltak fel a számláikon. Ciprus korábban sem adóztatta az árfolyamnyereséget. Mostantól a kamatjövedelmek és az osztalék is kedvezőbb adózási szabályok alá esik, amivel a Ciprusra áttelepülő tőketulajdonosok járnak jól.

Újabb karibi kis ország Saint Lucia csatlakozott a befektetési alapon állampolgárságot kínáló államok sorába. Január 1-jétől lehet beadni az első kérelmeket és évente 500 állampolgársági kérelmet fognak maximálisan jóváhagyni. Kedvező eleme a programnak, hogy már 500 000 USD összegű állampapír megvásárlásával is jogosulttá válhat valaki az állampolgárság megszerzésére.

Úgy tűnik az egyik válasz a nemzetközi adóügyi információcsere kedvezőtlen hatásainak kivédésére, ha a haszonélvező olyan országba települ át, ahol a jövedelmeket kedvezőbben adóztatják. S ahogy megjelenik a kereslet, azonnal követi azt a kínálat.

Hatás-ellenhatás…