Kill your customers, problem solved

Öld meg az az ügyfeleidet, megszűnik a probléma

Úgy tűnhet, hogy a „legjobb indián a halott indián”.

Hogy pontosan milyen kockázatokat lát az ügyfelekben egy bank az nyilván relatív, a bank vezetésén illetve a sokat emlegetett compliance osztályán múlik. 2015. október 31-ével az összes „offshore” ügyfél kénytelen végleg elhagyni a Barclays Bankot a Seychelles-szigeteken. A bank, amely világszerte évtizedeken, vagy éppen évszázadokon keresztül hatalmas pénzeket keresett az offshore ügyfeleken, most minden ilyen ügyfelét egyoldalúan kiteszi az utcára. Fellebbezni nem lehet, mehet mindenki ahova akar. Csodálatos: ha nincs ügyfél, nincs probléma – majd az a néhány helyi nyugdíjas és állami alkalmazott a 300 eurós bérével megnyitott folyószámlán keresztül eltartja a bankot. Az a néhány tucat munkanélküli pedig, akiket a csökkenő forgalom miatt elbocsájtanak, legyen a helyi kormány problémája. Ez ugyanis törvényszerű, meg lennék lepődve, ha mindenki a helyén maradna. Na, nem a főnökökre gondolok, hanem elsősorban azokra a banki ügyintézőkre, akik napi kapcsolatban voltak az ügyfelekkel. Vélhetően ők kerülnek elsőként az utcára.

Nyilván, ha nincs offshore ügyfél, akkor az információcserével sem kell majd bajlódnia a banknak. Egy problémával kevesebb. Persze ez nem érthető, mert az anyabank egész biztosan ki fogja alakítani az ezzel kapcsolatos rendszerét. Egy ilyen óriásbank mégsem zárhatja be világszerte az összes külföldinek nyitott bankszámlát. Ez elkerülhetetlen egy ilyen monstrum számára. Akkor viszont mi a gond és a kockázat számukra? Nem igazán értem, de vélhetően én másképp látom ezt a történetet.

Egyfajta 0 összegű játékként. Amit az egyik bank, vagy ország elveszít, azt egy másik szinte biztosan megnyeri. A Barclays Bank lépése a Seychelles-en néhány igen súlyos folyamatot indít el, illetve generál tovább. Az egyik ilyen a munkanélküliség, amelynek mértéke nem jelentős, de egy ilyen kis országban ez is érzékeny téma. A másik a helyi offshore rendszer lassú, de biztos halála. Véleményem szerint a jövőben csak azok az offshore országok, helyszínek maradnak életben, amelyek helyes stratégiát alakítanak ki hosszú távra. Ennek része, hogy az adott helyszínen bejegyzett cég számára lehessen bankszámlát is nyitni ugyanabban az országban. Ugyancsak fontos a „substance” kérdése. A papírcégek kora lejárni látszik. Valamilyen minimális helyi jelenléttel rendelkeznie kell a cégnek a legitimitás érdekében. Sajnos, a Barclays lépése nagyon nehéz helyzetbe hozza ezt az amúgy természeti szépségeiben páratlan országot. Én minden alkalommal úgy érzem, hogy a földi paradicsomba érkeztem, amikor leszáll velem a repülő a szigeten.

Amit az egyik elveszít, azt a másik megnyeri? Igen, valószínűleg. Ciprus, amely 2013-ban a banki történelem egyik legfurcsább válságát élte át, vélhetően ismeri ezt a szabályt. Bár ma sem töretlen a bizalom a helyi bankok iránt, ők azonban nem készülnek hasonló lépésekre. Sőt, pont ellenkezőleg. Az egész sziget pénzügyi infrastruktúrája kész kiszolgálni az offshore ügyfeleket. Lehet céget alapítani, bankszámlát nyitni és egy „mini” irodát is létrehozni a „substance” érdekében. S mindezt elfogadható áron, egy közepes nagyságú vállalkozó által is megfizethető díjért.

Mintha Ciprus tudná: a legrosszabb ügyfél, a halott ügyfél…