I live compliance officers!!!

Imádom a compliance-t!!!

Világszerte. Mert ez egy általános jelenség ma már mind az 5 kontinensen: a bankokat nem a vezérigazgató irányítja, hanem a compliance osztály vezetője. Várhatóan hamarosan megjelennek majd azok a viccek, amelyek az anyós, vagy rendőrviccekhez hasonlóan a compliance officerekről szólnak majd. Sajnos részemről, ezeket a csak a fekete humor kategóriába tudom besorolni.

A ma reggeli megbeszélésünkön itt a LAVECO Ltd-nél az egyik kollégám jelezte, hogy az egyik európai bank compliance-ese nem tudja megmondani pontosan milyen cégnek is nyitnak bankszámlát. A dologgal nem először találkozom. Évekkel ezelőtt egy nagy bank úgy definiálta az offshore cég fogalmát, “az a cég offshore, amely szigeten van bejegyezve.” Ez egészen brilliáns, hiszen Anglia is egy sziget és messze nem offshore, sőt Ausztrália egésze is, amely egy kontinensnyi ország. De találkoztunk már olyannal is, amikor egy nagy svájci bank BVI-on bejegyzett cégnek azért nem nyitott számlát, mert a compliance szerint “BVI túl közel van az USA-hoz”. Ezt követően ugyanannak az ügyfélnek egy Bahama-i cégre megnyitották a számlát. Akartam egy földrajz atlaszt ajándékozni a bank compliance osztályának, de a Google-map és GPS világában ezt olyan snassznak tartottam…

De a mai ügy sem kispályás. Amúgy valamilyen európai, engedéllyel rendelkező cégnek nyitnak csak számlát. Ez ugye teljesen világos meghatározás a részükről és egészen komoly rendszerismeretre vall. Egy európai cég – általában – elég széleskörű tevékenységi kört jelöl meg a bejegyzéskor az alapítói okiratban. Ezek többsége engedély nélkül folytatható. Engedély csak valamilyen – compliance szempontból érzékeny – tevékenységhez szokott kelleni. Pl pénzügyi szolgáltatások, egészségügyi szolgáltatások, munkaerő-közvetítés és így tovább. Ezeket a bankok többsége nem szokta szeretni. Ha viszont a kedves banki compliance-esek logikáját követjük, akkor számukra mondjuk egy magyar bejegyzésű és a Hadügyminisztériumtól fegyverkereskedelmi engedéllyel rendelkező céget veszünk, akkor az a jó számukra, mert európai és van engedélye…. Ugye értik amit én nem?

Az alábbi hozzászólás érkezett: “Imádom a compliance-t!!!

Nem kommentelhető.